Restorasyon Nedir ?
TANIM;
Mimari eserin veya bir sanat eserinin (tablo veya heykel gibi) zaman içinde zarar görmüş bozulmuş kısımlarını , o eserin sanat değerine ve eski şekline zarar vermeden geçmiş belgelere dayanarak yapılan onarımdır. Dört aşama ile doğru restorasyon yapılır.
1-) Rölöve projesi
2-) Restitüsyon projesi
3-) Restorasyon projesi
4-) Uygulama
RÖLÖVENİN RESTORASYONDAKİ ÖNEMİ
*Doğru restorasyon uygulması yapmak için rölöve aşaması çok önemlidir.
1-) Yapının mevcut durumunun çok iyi incelenmesi gerekir. Düzgün ve ayrıntılı çizilen rölövede restitüsyon projesi için gerekli pek çok ayrıntı bulunabilir.
2-) İlk aşamada yapıda her yönden cepheler fotoğraf çekilmelidir. Yapı içindeki fotoğraf çekme işlemi çok detaylı olmalıdır(tavanlar , zeminler, kapılar, pencereler ) tek tek ayrıntılı olarak çekilmelidir.
3-) Alınan ölçüler ve fotoğraflar eşliğinde yapının konstrüksüyonunu tam olarak anlatacak şekilde planlarla (mimari, tavan ve döşeme) ve kesitler çizilmelidir. Güncel durum ölçekli olarak anlatılmalıdır.
4-) Yapıya ait iç mekan ve dış cephe fotoğraflarının , çekildikleri yer ve yönleri planlar üzerinde işaretlenmelidir. Yapının fotoğraf albümü, planlar üzerindeki işaretleri anlatacak şekilde hazırlanmalıdır.
5-) Yapı cephelerinde bulunan söveler bezemeler , yapı içindeki korkuluklar tavan süslemelerini ayrıntılı çizimler ile belirtilerek proje paftasının sonunda yer almalıdır.
**Rölövenin yapılış amacı onun çizim tekniğini, çalışma ölçeğini etkiler Bir sokak üzerinde yer alan binaların genel görünümünü, plan ve kütle özelliklerini anlatacak bir rölövenin 1/200 ölçekli olması yeterlidir. 1/100 ölçekteki bir rölöve çalışması yeniden kullanım pojeleri için uygun olabilir. Restorasyona yönelik rölöveler ise 1/50 ölçekli olur ve ve 1/20 ve aha büyük ölçekli plan,kesit ve görünüşlerle desteklenir.
Ölçüm aletleri: Katlanır tahta metre, 5m. şerit metre , 20 m. şerit metre , lazer metre, nivo , teodolit, su terazisi, hortum terazisi , lazer terazi , şakül , azerli pusula, profil tarağı, lazer ışın lambası, kanallı gönye.
Bir cevap yazın